čtvrtek 19. dubna 2012

My own cheescake

 Takže krásný pátek,
dnes jsem vám chtěla ukázat, jak jsem pekla cheescake. :)Doufám, že si pátek užijete odpočinete si a hlavně vypnete od hektických dnů :). Tenhle cheescake je ten základní ten citrónový :). Určitě jsem dám recept, ale to až nakonec. :)  Jinak vám chci říct, že zase odjíždím, takže doufám, že tento týden mi internet půjde a ne jako to bylo v minulých týdnech . :) Mimochodem, co o mě ještě nevíte, že docela ráda peču ,akorát občas se z toho vyklube taky nepoživatelná věc :). Ale za tento cheescake se musím celkem pochválit :).

A co vy rádi pečete ? Myslíte, že se mi můj první cheescake povedl ? ( beru i kritiku :D )



Suroviny:

250 g BeBe sušenek
125 g másla
600 g krémového sýra (Lučina, žervé, smetanový sýr, tučný měkký tvaroh, ricotta, mascarpone, pomazánkové máslo - nebo jejich kombinace)
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička citrónové šťávy
3 vejce + 1 žloutek
2x 250 g zakysané smetany (jedna na potření hotového moučníku)

Postup

V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu. (Jde to i ručně - v mikrotenovém šáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso.)
Hmotu upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy, které jsme vyložili pečícím papírem. Celou formu je potřeba dokonale vytřít máslem.
Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200°C a připravíme krém.
Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny - tedy zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu. Vajíčka a žloutek vmícháme na závěr, jedno po druhém a krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a vložíme do trouby. Po deseti minutách snížíme teplotu na 110°C a pečeme dalších 20 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme!
Vypneme troubu, pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat, strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi dvě hodiny pozvolna vychládat.
Vychladlý zakryjeme alobalem a uložíme do ledničky do druhého dne.
Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citrónové šťávy.

9 komentářů:

  1. jůůůůů :-) já chtěla cheesecake vždycky vyzkoušet udělat a přišlo mi to strašně složité, ale asi se díky tvému článku přeci jen odhodlám :-)

    evelinsbook.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá moc dobře :))) také ho chci zkusit udělat už delší dobu, ale stále jsem se k tomu ještě nějak nedostala :((

    http://angellovely-things.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Cheesecake jsem chtěla vždykcy zkusit! Tak třeba mě k tomu nakopneš, protože ten tvůj vypadá úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Týbrďo taková provokace při mé mléčné dietě ! :D
    To je nespravedlivé : D
    Dala bych si hned kousek.. 2.. celý ? :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, nominovala jsem tě do Versatile Blogger Award na mém blogu, tak doufám, že se zapojíš :).

    OdpovědětVymazat
  6. hledala jsem hlavně něco, čím bych mohla proložit povinnou četbu :D

    OdpovědětVymazat
  7. vypadá skvěle! už se na něj chystám docela dlouho:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše názory :)